pcMeer logo  

Veiligheid

Wat zijn virussen?

Een virus is een programmaatje dat meestal verstopt zit in een ander programma of document. Een actief virus zorgt voor onverwachte en ongewenste effecten op uw systeem; soms onschuldig, vaak schadelijk. Virussen zijn zo geprogrammeerd dat ze zichzelf verder proberen te verspreiden, bijvoorbeeld via e-mail of MSN. Virusschrijvers zijn erg creatief in het bedenken van manieren om uw systeem te besmetten.

Besmetting
Virussen verspreiden zich via bijna alle kanalen die internetters gebruiken om contact met elkaar te zoeken: via e-mail, IRC, MSN of een ander chatprogramma, peer2peer software zoals KaZaA, Bittorrent, LimeWire etc. Overal waar er bestanden worden uitgewisseld, kan besmetting plaatsvinden. Virussen verspreiden zich ook via software op cd, dvd of usb-stick.

Wat is spam?

Spam is de verzamelnaam voor ongevraagde e-mailberichten. Spammen, het versturen van ongevraagde berichten, gebeurt meestal in grote hoeveelheden. De inhoud van het bericht doet daarbij niet terzake. Die kan commercieel zijn maar ook een oproep tot wereldvrede of een donatie voor een goed doel.

Internetmisbruik in de vorm van spam veroorzaakt overlast, ergernis en schaadt de privacy. Het belangrijkste bezwaar van spam is dat het ongevraagd is en daardoor ongewenst.

Hoe werkt het?
Spammers verzamelen e-mailadressen via bijvoorbeeld websites en nieuwsgroepen. Ook gebruiken ze zogeheten ‘dictionary attacks' die systematisch allerlei verschillende lettercombinaties als e-mailadres uitproberen. Daarnaast verhandelen spammers onderling e-mailadressen. Wanneer een adres eenmaal bekend is, bijvoorbeeld via een mailinglist of irc-programma, zal het waarschijnlijk altijd gespamd worden.

Wat is een trojan?

Een trojan is een programma dat een computer binnendringt door zich voor te doen als iets anders. Bijvoorbeeld als een grappige screensaver of als een handige applicatie. Eenmaal binnen geeft een trojan via internet anderen de complete controle over uw computer. Er zijn vele soorten trojans, met evenzovele functies. De ene trojan heeft als doel uw persoonlijke gegevens te verwijderen. De andere gebruikt uw computer om, uit uw naam, spam te versturen.

Het woord Trojan is afgeleid van de legende over het houten paard dat - gevuld met soldaten - voor de poorten van Troje werd achtergelaten.

Besmetting
Besmetting vindt vaak plaats via netwerkverbindingen als P2P of MSN Messenger. Vooral illegale software en applicaties zijn populair om trojans in te verstoppen. Maar ze kunnen ook via webpagina's binnen sluipen. Let daarom altijd goed op wanneer uw browser u vraagt een applicatie te installeren.

Wat is spyware

Spyware is software die, zonder uw toestemming, in uw computer zoekt naar specifieke gegevens en deze toegankelijk maakt voor derden of verzendt via internet. De software installeert zich vaak ongemerkt op uw computer en zoekt naar persoonlijke gegevens.

Spyware is een bedreiging voor uw privacy. Omdat u niet weet dat de software actief is, welke informatie vrijkomt en wat er met die informatie gebeurt. Daarnaast ondermijnt spyware de beveiliging van uw data en systemen.

Wie verspreidt spyware?
Persoonlijke gegevens van computergebruikers en internetters zijn interessant en geld waard. Vooral voor bedrijven die werken met marketingdata. Zij maken gebruik van spyware om gemakkelijk en goedkoop aan die gegevens te komen.

Spyware is ook een manier om meer bezoek op commerciële websites te genereren. Spyware leidt u ongevraagd naar deze sites. Adverteerders hebben er reclameborden geplaatst in de vorm van banners en pop-ups die u kunt aanklikken of openen. Voor iedere keer dat dit gebeurt, ontvangt de adverteerder een bepaald bedrag.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting. Criminelen gebruiken internet om via phishing persoonlijke informatie van derden in hun bezit te krijgen. Ze misleiden u met e-mails en websites die uitingen lijken van bekende en betrouwbare bedrijven. Maar in werkelijkheid zijn het vervalsingen. In die e-mails en op die websites vragen ze u naar uw logingegevens, creditcardinformatie en/of sofi-nummer.

In Nederland is de 'postbank-phishing' waarschijnlijk de meest bekende. Andere bekende phishings hebben vaak een Amerikaanse oorsprong en proberen de klanten te strikken van veelal grote bedrijven als AOL, Ebay, Paypal en Citybank.

Herkennen
Meestal kunt u phishing vrij snel herkennen. De aanspreekvorm en het taalgebruik laten vaak te wensen over. Ook roept het verzoek dat u wordt gedaan vraagtekens op. Het is belangrijk dat u kritisch blijft kijken naar verzoeken om gegevens te verstrekken of om 'even ergens in te loggen'. Betrouwbare bedrijven zullen dit nooit van u vragen.

Wat is computerinbraak?

Een computer binnendringen zonder dat de eigenaar daarvoor toestemming heeft gegeven is computerinbraak. Ook geldt: niemand mag op uw computer rondsnuffelen zonder uw toestemming. Inbreken op andermans computer is bij wet verboden.

Hackers, crackers en scriptkiddies
De term 'hacken' wordt tegenwoordig vaak gebruikt in relatie met inbraak in een computer. In de oorspronkelijke betekenis is er alleen sprake van hacken als een bestaande technologie op een andere manier is toegepast dan de ontwerper heeft bedoeld. Bijvoorbeeld door van een stofzuiger een mp3-speler te maken. Of omgekeerd. Hacking betekent tegenwoordig: (poging) tot ongeoorloofd gebruik van een systeem.

Hackers onderzoeken de grenzen en beperkingen van technieken. Een dergelijke benadering is ook zeer geschikt voor het vinden van zwakke plekken in een computersysteem. Het is een goede test met als doel het systeem te verbeteren.

Crackers daarentegen zoeken de zwakke plekken in programma's en beveiligingen om daar hun voordeel mee te doen, ten koste van anderen.

Scriptkiddies liften mee op de techniek van anderen. Ze gebruiken eenvoudige, door crackers geschreven scripts maar begrijpen er niets van.