pcMeer logo  

Weet waar over gesproken wordt!

pcMeer vindt het belangrijk dat de klant weet waar over gesproken wordt.
Voor ons zijn die termen heel normaal, voor u kunnen die termen lastiger zijn. Daarom onderstaand een aantal van de meest voorkomende termen uitgelegd.

Basis van de computer:

Moederbord: De moederbord is een printplaat waar alle componenten op aangesloten worden. U kunt het zien als een fundering van een huis. Zonder fundering kan er niet gebouwd worden (dus niks aangesloten worden).

Processor: De processor is een chip die alle berekeningen (opdrachten) uitvoert. U kunt een processor vergelijken als de hersens van een mens.

Geheugen: Het geheugen zijn allemaal kleine chipjes op een langwerpig printplaatje die tijdelijke gegevens vasthoud die de PC nodig heeft. Hoe meer geheugen hoe meer er tijdelijke gegevens opgeslagen kan worden, des te sneller er gewerkt kan worden.

Harde schijf: Een harde schijf bestaat uit "cd's" waar er continu gegevens opgeslagen, gewist en bewerkt kan worden. Alle gegevens, programma's, muziek, films enzovoorts waar u gebruik van maakt staan dus allemaal op de harde schijf.

Videokaart: De videokaart is een printplaat die een grafische chip heeft, zo een chip kan alleen berekeningen uitvoeren die met beeld te maken heeft. Zo wordt er bijvoorbeeld een film op de beeldscherm weergegeven die helemaal door de videokaart bewerkt wordt samen met de processor.

Voeding: De voeding is een elektriciteitsbron die stroom voorziet voor elk aangesloten component aan de moederbord. De voeding kunt u vergelijken als het bloedsomloop van een mens. Alleen is de voeding gemaakt voor elektriciteit.

Geluidskaart: De geluidskaart zorgt dat er geluid uit uw luidsprekers komt.

TV-kaart: De TV-kaart is een printplaat die met tv signalen om kan gaan en er dus voor zorgt dat er tv gekeken kan worden met behulp van uw beeldscherm

Randapparatuur: Randapparatuur is meestal wat er als "extraatjes" op uw bureau staat zoals: toetsenbord, muis, printer, luidsprekers enzovoorts.

Heeft u nog termen waarvan u uitgebreide(re) uitleg voor wilt, dan kunt u ons dat gerust vragen.